суббота, 27 августа 2011 г.

Одещина святкувала 20-річчя незалежності України

В усіх містах та селах Одеської області 24 серпня панувала святкова атмосфера. Ми відзначали день народження країни – відзначали, незважаючи на всі труднощі та розчарування, з надією на успіх розпочатих реформ, з вірою у найкраще. Адже кожний з нас вніс і свій внесок у розбудову молодої держави.Напередодні двадцятої річниці проголошення незалежності наші земляки були удостоєні високих нагород. Так, Президент України Віктор Янукович нагородив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня голову Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука та голову Одеської обласної ради Миколу Пундика, орденом «За заслуги» І ступеня – першого заступника голови облради Миколу Тіндюка, Одеського міського голову Олексія Костусєва, народного депутата України Юрія Крука. З нагоди 20ї річниці незалежності України народний депутат Сергій Ківалов та голова Організації ветеранів Одеської області Олексій Гурський нагороджені орденом Князя Ярослава Мудрого IV ступеня. Відзначено Президентом, урядом, обласною радою та облдержадміністрацією працю багатьох інших наших громадян.

Про те, як Одещина святкувала двадцятий День незалежності України, читайте у матеріалах наших кореспондентів.

Зміцнювати державу конкретними справами

Урочисті збори, присвячені двадцятиріччю незалежності України, відбулися в Одеському національному академічному театрі опери та балету. В них взяли участь керівники області, голови райрад і райдержадміністрацій, мери міст, представники духівництва, підприємств, установ і громадських організацій Одещини.

Після урочистого відкриття заходу та виконання Державного гімну на сцену піднявся голова Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук. Він привітав усіх жителів Одеської області із двадцятиріччям незалежності України, побажав їм здоров’я, щастя та висловив упевненість, що попереду нашу країну чекає тільки все найкраще. За словами Едуарда Леонідовича, із приходом до влади нової команди дано старт економічним реформам, які дозволять наповнити слово «незалежність» реальним змістом. Важливо зрозуміти: як почувається в Україні проста людина з її цінностями, переживаннями, прагненнями? Програма реформ спрямована на відродження країни й вимагає від усіх гілок влади, щоб вони повернулися лицем до громадян. Настав час переходити від слів до справи, підкреслив губернатор. І конкретні справи – це ремонт шкіл, закупівля шкільних автобусів, запуск нового свинокомплексу та інші кроки, зроблені владою та громадами нашого регіону.

Відповідно до Указу Президента України праця багатьох наших земляків була відзначена державними нагородами. З рук Едуарда Матвійчука орден «За заслуги» ІІІ ступеня одержали голова Одеської обласної ради Микола Пундик та завідувач трупи Одеського академічного театру музичної комедії ім. М. Водяного, заслужений працівник культури України Анатолій Пославський.

Відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «20 років незалежності України» були нагороджені Герої України Володимир Видобора, Зінаїда Гришко, Борис Литвак, Володимир Філіпчук, настоятелька СвятоАрхангелоМихайлівського монастиря ігуменя Серафима й багато інших достойних жителів Одещини – ветерани Великої Вітчизняної війни, директори підприємств, діячі театру та кіно, лікарі, профспілкові лідери. Працівник Одеського порту Іван Голубенко нагороджений медаллю «За працю і звитягу».

Глава держави присвоїв Анатолієві Горбенку звання «Народний художник України». Аплодували присутні й солістці Одеського оперного Наталії Шевченко – її праця відзначена званням «Заслужений артист України». Чимало трудових колективів і керівників різного рангу були удостоєні урядових нагород.

Із Днем незалежності всіх присутніх і жителів регіону привітав голова облради Микола Пундик.

– За ці двадцять років ми пройшли чимало складних випробувань, – відзначив у вітальному слові М. Пундик. – Пережили періоди політичної нестабільності, економічних втрат і розчарувань. За час незалежності нам поки що не вдалося повністю розв’язати всі поточні проблеми, від яких залежить майбутнє країни. Але, незважаючи на всі труднощі, Україна відбулася як справді незалежна держава, що впевнено рухається вперед.

Депутатський корпус облради шостого скликання, підкреслив голова облради, зосередився на розв’язанні першорядних проблем громад, зокрема на будівництві шкіл і лікарень, газифікації та нормалізації водопостачання населених пунктів. Жителі Одещини, додав Микола Пундик, завжди були справжніми патріотами свого краю та своєї країни. І висловив подяку всім землякам за працьовитість, високу професійність і любов до рідної землі.

Із рук голови облради ті трудівники регіону, що відзначилися найбільше, одержали почесні грамоти та відзнаки обласної ради, а також коштовні подарунки – наручні годинники.

Завершилися урочисті збори святковим концертом.

Наш кор.



Усім – миру і добра!

Урочистості з нагоди найбільшого державного свята в Одесі розпочалися з традиційного покладання вінків та квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. У церемонії взяли участь керівники обласної ради та облдержадміністрації, Одеської міської ради, представники депутатського корпусу та громадських організацій.

Сюди ж прийшли і активісти опозиційних політичних сил, які, не зважаючи на заборону окружного суду, намагалися перешкодити офіційній церемонії, однак були стримані силами міліції.

Відповідаючи на питання журналістів, голова Одеської обласної ради Микола Пундик відмовився давати оцінку цій акції, зауваживши, що з цього приводу є рішення суду.

– Щиро вітаю мешканців області та одеситів з двадцятирічним ювілеєм незалежності України. Хочу побажати всім миру і добра. Сьогодні у кожного, напевно, своє свято. Однак я маю надію, що попри всі політичні протиріччя, Україна існуватиме ще тисячі років, – зазначив Микола Пундик.

Наталя БОНДАРЕНКО

Естафета пам'яті

Мітингреквієм на спомин про подвиг 250 донецьких шахтарів, які в ніч на 25 серпня 1941 року прийняли свій перший і останній бій і не допустили прориву оборони міста, пройшов у селищі Чорноморському Комінтернівського району на меморіалі 412ї батареї. У ньому взяли участь голова обласної ради Микола Пундик, його заступник Олексій Гончаренко, заступник голови облдержадміністрації Дмитро Волошенков, начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Владислав Станков, депутати обласної ради Олександр Пресман, Віктор Волков, керівництво району, ветерани Великої Вітчизняної.

На заході було зачитано листподяку від віцепрем’єрміністра – міністра інфраструктури України Бориса Колесникова, який подякував усім, хто брав активну участь у відновленні історичної справедливості, у пошуку та перепохованні останків загиблих воїнів. Обласна та Одеська міська рада посмертно нагородили військового історика Новомира Царихіна. Саме завдяки його зусиллям люди довідалися про імена багатьох до того невідомих героїв.

Прикладом справжнього героїзму назвав подвиг донецьких шахтарів Микола Пундик. Адже озброєні вони були лише гранатами та саперними лопатками. І чудово розуміли: виграти бій можна лише ціною свого власного життя. І вони перемогли. Ворог не пройшов. Про те, що такі сторінки історії Великої Вітчизняної не повинні забуватися, і саме на них треба виховувати підростаюче покоління, говорив Дмитро Волошенков.

Потім до пам’ятника шахтарям та могил невідомих героїв лягли квіти. Естафета пам’яті триває.

Світлана Маршина



Кримінально-виконавча служба – частина незалежної держави

Перший заступник голови Одеської обласної ради Микола Тіндюк взяв участь в урочистостях, присвячених 20й річниці незалежності України, які відбулися в управлінні Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області.

За словами начальника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області Олександра Адзеленка, працівники установ кримінальновиконавчої служби з честю та гідністю виконують свої професійні обов’язки і можуть розраховувати на повагу, довіру і підтримку українського народу. Такої ж думки і перший заступник голови Одеської обласної ради. Вітаючи всіх присутніх із головним державним святом країни, Микола Тіндюк, зокрема, зауважив:

– Ми добре пам’ятаємо 1991 рік, історію встановлення незалежності і утворення нашої держави. Дуже багато у нас було проблем за ці двадцять років. Та наша держава залишається незалежною і поступово стає на ноги. І дії Президента України Віктора Януковича, чинної влади націлені на те, щоб кожна людина в Україні відчувала себе повноправним громадянином, щоб ті права, свободи і гарантії, які записані в Конституції, були реалізовані на практиці. Щиро вас вітаю зі святом незалежності нашої рідної України. Від імені голови обласної ради Миколи Пундика, від імені всього депутатського корпусу запевняю, що і надалі обласна рада буде надавати необхідну допомогу у розвитку, підтриманні порядку та здійсненні господарської діяльності установ кримінальновиконавчої служби.

Микола Тіндюк також вручив почесні грамоти обласної ради (за сумлінну плідну працю, високий професіоналізм та з нагоди 20 – ї річниці незалежності України) першому заступнику начальника Одеської виправної колонії № 14 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області, підполковнику внутрішньої служби Євгену Ленівову, начальнику Одеського слідчого ізолятора управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області Юрію Рябцеву та заступнику начальника Чорноморської виправної колонії № 74 з провадження Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області Тетяні Шукляр.

Людмила ВОРОБЙОВА, Одесские Известия


Комментариев нет:

Отправить комментарий