суббота, 25 июня 2011 г.

Морська громадськість в Одесі підтримала ініціативи Омбудсмана України щодо захисту прав моряків

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова виступила з доповіддю в Одесі на Міжнародній конференції "Гуманітарна відповідь морському піратству". Цей представницький форум був організований Міжнародною федерацією транспортних робітників (ITF), Федерацією морських профспілок України за участі широкої морської громадськості країни. Присутніх привітали мер Одеси Олексій Костусєв і народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту Юрій Крук.

У сучасному глобалізованому світі серед загроз порушенню прав людини на життя і здоров'я украй небезпечною стала така форма міжнародного тероризму, як піратство, на що світова спільнота досі не знайшла адекватної відповіді. Морський тероризм - один із найгостріших викликів сучасності - в Україні насамперед торкнувся одеситів.

У своїй доповіді Омбудсман Ніна Карпачова зазначила: попри те, що Організація Об'єднаних Націй вже прийняла чотири резолюції по піратству, ситуація з протидією йому в світі кардинально не міняється, а міжнародна злочинність все активніше підпорядковує собі цей кримінальний бізнес. Так, у першому кварталі 2011 року кількість піратських нападів сягнула абсолютного рекорду - 142 інцидентів, що втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Уповноважений з прав людини за останні три роки опікувалася захистом прав моряків - членів екіпажів 50 суден. З них практично кожен другий екіпаж, або 145 українських моряків, постраждав від дій піратів. Сьогодні в піратському полоні утримуються вісім українців на двох суднах - "Бліда" і "Давер". Все це не випадково, наголосила Ніна Карпачова, оскільки національний флот України практично розвалений, і наша країна займає четверте місце у світі з постачання робочої сили на морський ринок праці.

Омбудсман України, виходячи з власного досвіду захисту прав моряків, які опинилися в полоні, вважає, що необхідний чіткий алгоритм боротьби з піратством. Перше: розробити превентивні заходи з запобігання захопленню моряків у піратський полон. Друге: прийняти ефективний комплексний план дій з підтримки моряків, які потрапили в полон, та їх звільнення. Третє: забезпечити захист соціально-економічних прав моряків, їх медичну і психологічну реабілітацію після піратського полону.

Учасники конференції підтримали пропозиції Ніни Карпачової про створення міжвідомчого координаційного органу щодо захисту прав моряків за участі в його складі Омбудсмана України і представників морських профспілок. Отримала повну підтримку також ініціатива Уповноваженого з прав людини про необхідність невідкладної ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці 2006 року "Про працю в морському судноплавстві", яка зобов'язує країни-учасниці конвенції підняти захист прав моряків на рівень міжнародних стандартів.

Найголовніше в боротьбі з піратством, заявила Омбудсман України, - це реалізація комплексних превентивних заходів, які зробили б неможливим захоплення українських моряків у піратський полон.

2011.06.25 12:47

Укринформ

Также об этом писали: Официальный сайт города Одессы, Форум 

Комментариев нет:

Отправить комментарий